Het woningwaarderingsstelsel (WWS), het puntenstelsel waarmee de maximale huurprijs van een huurwoning wordt berekend, verandert per 1 oktober. De WOZ-waarde van een woning gaat een groot deel uitmaken van het puntentotaal.

Dat betekent dat huurders belanghebbenden zijn geworden bij de WOZ-beschikking. Door schommelingen in de maximale huurprijs kunnen sommige huurders die nu al (bijna) de maximale huurprijs betalen, huurverlaging vanaf 1 oktober aanvragen.

De gemiddelde maximale huurprijs blijft gelijk, maar lokaal kan er veel schommelen. Als de maximaal toegestane huur van een woning onder de prijs zakt die huurders nu betalen, kunnen zij nu al huurverlaging per 1 oktober aanvragen. Specifiek huurders met een gepeperde huur die in een minder populaire wijk in een stad of in een krimpregio wonen maken daardoor kans op huurverlaging. Daarnaast noemt minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer Utrecht en Amersfoort als plaatsen waar de gemiddelde maximale huurprijs omlaag gaat. In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag stijgt de gemiddelde maximale huur, al kunnen de wijzigingen ook hier in specifieke gevallen tot huurverlaging leiden.

WOZ-waarde opvragen

Gemeente Oisterwijk heeft in het begin van 2016 de WOZ-beschikking aan alle huurders toegestuurd. Huurders kunnen de puntentelling invullen van het Amsterdams Steunpunt Wonen, om te kijken wat de maximale huur voor hun woning per 1 oktober is. Indien deze lager is dan de huidige kale huur komt een huurder in aanmerking voor huurverlaging. Vanaf volgend jaar moeten gemeenten de WOZ-beschikking ook aan huurders sturen.

Stijgende maximale huurprijzen

De WOZ-punten gaan de punten voor de categorieën schaarstegebied, woonomgeving en woonvorm vervangen. Ook de puntenaftrek voor eventuele hinderlijke situaties (zoals geluidsoverlast) komen te vervallen. Huurdersvereniging Oisterwijk wijst er op dat er de afgelopen jaren veel punten aan het systeem zijn toegevoegd, waardoor de huurprijzen te veel ruimte krijgen om te stijgen.